Raku is een eeuwenoude stook/glazuur techniek die zijn oorsprong vindt
in Japan. Er werden destijds op die manier theekommen gemaakt.
De werkstukken werden tot duizend graden gestookt, waarna ze met een
tang uit de oven werden gehaald en aan de buitentemperatuur
blootgesteld. Hierdoor scheurde het glazuur en in de loop der tijd
kleurde de thee de scheurtjes donker. In de jaren zestig ontstond met
name in Amerika de westerse methode. Hierbij werd de theeceremonie
vervangen door een rookproces. Waardoor je meteen resultaat hebt. De
werkstukken worden eerst biscuit gestookt op 900 graden en daarna
geglazuurd en weer gestookt op 1000 graden. Na de temperatuurshock
worden de werkstukken in een ijzeren ton met brandbaar materiaal gedaan,
waardoor deze vlam vat. Vervolgens wordt hier een deksel op gelegd. Door
het zuurstoftekort ontstaat een rookontwikkeling. Deze rook trekt in de
scheurtjes en alle andere delen van het werkstuk die niet geglazuurd
zijn en kleurt deze grijs/zwart. Hierna worden de werkstukken schoon
gewassen en opgepoetst.