Monumentendag 14 en 15 september van 10:30 tot 16:30

Deze historische boerderij draagt de naam “De Negelaer” en is plaatselijk beter bekend onder de naam “De Negelder”. Deze laatste naam dateert vanuit het verleden en komt ook zo voor op oude kadastrale kaarten. De boerderij is een rijksmonument, evenals de schuur die achter de boerderij staat. Deze schuur is in een zeer slechte staat. Bij het zien van het ingevallen dak is verder uitleg niet meer nodig. Op oude kadastrale kaarten uit 1735 en 1865 kaarten komt deze boerderij al voor. Ook een recent historisch (bijna afgerond) onderzoek, toont aan dat het om een zeer oude boerderij. Uit dit onderzoek blijkt dat de boerderij en bijbehorende schuur, door de eeuwen heen, verschillende verbouwingen hebben ondergaan en waardoor het huidige is ontstaan. Tijdens de Open Monumentendag zal hier het e.e.a. over verteld worden als men hiervoor belangstelling heeft. Voor het eventueel restaureren van de schuur zijn de eerste stappen ondernomen.

Verder is de boerderij omgeven door een sier- en groentetuin met daarin een keramiekexpositie van keramiste Trudy Volman.

Ook zijn op een 3-tal plaatsen onderkomen voor bijenkasten gemaakt. Ook voor de leefomgeving van de bijen is rekening gehouden met de aanplant van de tuin.

Op de Open Monumentendagen wordt er bij de boerderij een expositie getoond over de inmiddels verdwenen (kruideniers)winkeltjes in Nieuw-Wehl. Dit is een gedeelte van een eerder gehouden expositie In ‘’Ons Huis’ van winkels in Wehl en Nieuw-Wehl door de oudheidkundige vereniging samengesteld.

Ook wordt er tijdens deze Open Monumentdagen een keramiekexpositie gehouden . De privé verzameling van Trudy Volman wordt er tentoongesteld. Er zullen keramische voorwerpen te zien zijn, van een aantal keramisten, pottenbakkers en aardewerkfabrieken uit de regio en daarbuiten.   Denk hierbij aan de Vorm Doetinchem, het Gouds plateel, het Delfts aardewerk, het fries kerfsnede en het Limburgse Terraco en nog zoveel meer.

Verder is het voor de creatievelingen mogelijk om die dag een keramische vlinder te drybrushen of te glazuren. Voor deze workshop is het wenselijk U aan te melden op bovengenoemde website kosten hiervoor zijn 15 euro per persoon.

Het Atelier is ook geopend en een aantal cursisten zijn er aanwezig om U de mogelijkheden te laten zien voor een creatieve cursus.

Mochten de handen U gaan jeuken.....Er is nog plaats op dinsdagavond en op woensdag middag.

Het Atelier is ook geopend en een aantal cursisten zijn er aanwezig om U de mogelijkheden te laten zien voor een creatieve cursus.

Mochten de handen U gaan jeuken.....Er is nog plaats op dinsdagavond en op woensdag middag.

spullen1 large small

 

ghygh


boerderij large small spullen2 large small

tuin1 large small tuin2 large small